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Session 2: UK REACH- DUIN & Registrations Webinar 

Questions & Answers  
Info Answers to Questions received before and during the webinar held on the 29th of September 2020 

File date: 27.10.2020 
 

# Question Answer 

1 Will grandfathering applicable to our substances as 
we have transferred our UK OR obligation and 
appointed EU OR for continuing EU business? 

Yes, in accordance with the draft ‘no deal’ Statutory 
Instrument (SI), (Article 127A) an EU REACH registration 
held by a UK-based company is eligible to be 
grandfathered into UK REACH if it: 
 
(a) has a current connection with the United Kingdom, or 
(b) has a relevant past connection with the United 
Kingdom (but does not have a current connection with 
the United Kingdom). 
 
According to the SI, a relevant past connection is an EU 
registration that was held in the 2 years period before 
the exit day. This is to account for UK registrants who 
may have transferred their EU registrations in 
preparation for the UK’s withdrawal from the EU. HSE 
informs that Defra (UK policy lead for REACH) is 
considering if this 2 year period should be extended to 
the date when article 50 was invoked (27th March 2017) 
to capture those registrations that may have transferred 
to EU27 early. 

2 What is DUIN stands for? DUIN: Downstream User Import Notification 

3 The UK REACH IT submission system has been 
tested, is it functional? 

No information available currently, next review of HSE 
website on REACH is due on 2nd Nov’2020.  

4 Who can appoint a UK OR? Is it only the non-UK 
manufacturer or non-UK formulator or can a non-UK 
selling legal entity also appoint the non-UK OR? 

Yes, only non-UK manufacturers and non-UK formulators 
can appoint UK based OR. No, a non-UK selling entity 
cannot appoint a UK based OR. 

5 For the DUIN of substances imported >10tpa, how 
can the importer supply an SDS for monomers 
imported through a polymer. Same question for 
imported mixtures. 

Safety Data Sheet (SDS) rules remain the same as for EU 
REACH. You should provide SDSs of polymers and 
mixtures as per REACH Annex II. More information will be 
available at HSE by the end of transition period. 

6 For the DUIN >10 tpa, should the SDSs be a UK SDS? 

 

No, for now you can use same English language SDS as 
per EU REACH Annex II.  

Under UK-REACH, SDS requirement is likely to remain 
same as in EU REACH. More information will be available 
at HSE by end of transition period. 

7 As a company with both, Swiss and EU subsidiaries 
what obligation would our UK-customers need to 
deal with if we supply them from Switzerland 
instead form our EU-subsidiary? 

Imports to UK from Swiss will be treated same as imports 
from EU27 country w.e.f. 1.1.2021. Either UK-customer 
needs to perform the DUIN followed by registration or 
your Swiss manufacturing legal entity should appoint an 
UK based OR to fulfil DUIN and registration requirements 
in order to sell material to UK above 1tpa.   
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8 Do you really need to have a SDS available for all of 
your substances for the purpose of DUIN when you 
are supplying mixtures to UK? 

Safety Data Sheet (SDS) should be provided wherever 
required. In this case you may supply SDS of mixture. 

9 Supposing I use an initiator for polymerisation which 
accounts for only 0.001 % of the monomer, should i 
be registering the initiator separately provided that 
the volume of initiator imported in UK is less than 1 
tonne? 

No, registration is not required as the import volume of 
initiator substance stays below 1 tonne per annum. 

10 If a non-UK Company imports a substance which 
contains an additive that stabilizes the substance 
(under EU-REACH it would consider a substance and 
not a mixture), must the additive be registered 
under UK-REACH if it's imported >1t/y or is it 
sufficient to register the substance (because the 
additive is considered part of the substance)? 

It is sufficient to register the substance since the additive 
will be considered as part of the substance (but identify 
the additive as stabilizer in your dossier). The substance 
definition under UK REACH remains the same as  in EU 
REACH. 

 

11 From when will SDSs in UK need to be according to 
UK-REACH? 

See answer to Q6 

12 Do the UK importers need tonnage coverage 
certificates from the first transfer date in April or 
after the full registration date after 2, 4, or 6 years? 

The requirement of tonnage coverage under UK REACH 
applies after completion of full registration.  

13 Is it possible to late pre-register (late DUINs) No, currently it is not possible to perform late DUINs 
under UK REACH. Any substances sold after 28 October 
2021, the end of the DUIN submission period, shall be 
treated as new substances and must be registered first 
before they are placed on  the UK market above 1tpa.  

14 When you import mixtures including non-hazardous 
substances, you actually import substances you 
don't know what is. How do you "DUIN" them? 

If you are importing mixtures, you will only need to 
supply details of the substances which you can detail that 
are contained in the mixture ( where you import 1 tonne 
or more of the substance per year), taking account of all 
the mixtures where the substance is present) to benefit 
from extended registration period, alternatively you may 
ask your supplier to complete DUIN if you don’t have the 
substances information that are contained in the 
mixtures your import to the UK. 

15 Is there a third-party solution to the DUINs, if the 
manufactures do not want to give 100% composition 
to the new UK importer? 

Now there is no clear guideline on third party solution to 
this case.    

16 Do you need to know the full EU-REACH registration 
number including the last 4 digits for the DUINs? 

For DUIN it says the “Registration number(s) assigned by 
ECHA to the extent it is available to them” In case it is not 
possible to obtain full registration number you may use 
what is available.  

17 Do you need to document that you were a 
downstream user before 1 Jan 2020 for the DUINs? 

No, it is not necessary as from 1.1.2021 you need to 
decide how to comply with the DUIN requirement and 
registration as you no longer be a DU under UK REACH. 
Either you can comply as importer or ask your non-UK 
supplier to appoint an OR in the UK to complete DUIN 
and registration to again retain the status of DU under UK 
REACH. 

18 Can UK-held EU REACH registrations already 
transferred to EU27 based country be 
grandfathered? 

Yes, also see answer to Q1 
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19 For the grandfathering process, is it applicable when 
we are lead or co-registrant or only when we are 
lead registrant in EU? 

Grandfathering is applicable for both Lead registrant and 
co- registrant if the registrations are hold by UK based 
registrant. See detailed answer to Q1 

20 What formats of EU IUCLID dossiers we can use to 
upload it in UK system and benefit of the 
grandfathering process? 

EU REACH dossier in IUCLID (latest) format needs to 
submit to HSE to comply with UK REACH IT system. HSE 
to announce practical guidance by end of transition 
period. 

21 For REACH registration dossier that is solely 
registered by UK company, this registration will not 
be valid in EU after Brexit, correct? does the lead 
registrant need to move legal entity to EU for REACH 
registration purposes 

Yes, after 31 December 2020, the UK held EU REACH 
registration will not be valid to do business within the EU. 
This registration must be transferred to EU27 legal entity 
before the end of the transition period.  

It is not necessary to move the UK legal entity to the EU, 
your UK manufacturing legal entity can appoint an EU27 
based OR or you can use your own EU-27 subsidiary as 
OR to make this transfer. 

22 Can an importer do the DUIN and give it to an OR for 
the registration? 

It is a business decision, you as an importer can do the 
DUIN or you can ask your non-UK supplier to appoint an 
OR in the UK to do the DUIN under UK REACH. 

23 If you have an OR in UK and want to have both a 
registration in EU and in UK. Is the best strategy then 
to transfer the registration to an EU OR before end 
of 2020 and submit a DUIN in UK? If you only 
grandfather, the registration into UK REACH you will 
lose your EU registration. 

Yes, you should change your UK OR to EU27 new OR and 
transfer the EU REACH Registrations to the new OR 
before the end of  the transition period to maintain 
market access to the EU. 

If you also do business with UK, these transferred 
registrations will be eligible for grandfathering under UK 
REACH using a UK based OR. 

24 what if a customer import 600 kg of a substance 
from one non-UK manufacturer and 600 kg from 
another non-UK manufacturer? Even if the 
manufacturers are both appointing ORs the separate 
tonnages are below 1 t/year but the total import for 
the UK company is above 1t/year. 

The requirement of 1tpa applies if you use same legal 
entity to import the material into the UK, the source of 
supply can be different.  

25 What about if there in the Substance Group are only 
companies with Inquiries or DUINs, no real Lead 
Registrant. 

If there is not a lead registrant, you could opt for 
nominating yourself as Lead Registrant. If this is not an 
option, then the joint submission is not possible. 
Therefore, the substance can no longer be available or 
imported into UK above 1tpa after the registration 
deadline.  

26 What is needed as proof of OR, is a simple letter 
enough? 

A UK OR compliance certificate should be enough as long 
as the registration of the substance also covers the 
volumes exported by the Non-UK manufacturer to the UK 
and that are imported into the UK.   

27 What is the role of REACH for battery manufacturing 
company? Is it required for battery manufacturing 
company? 

Batteries are articles (not chemicals) and shall not be 
registered as such, however you should comply with the 
requirements of articles (e.g. substances in articles). In 
some cases, registration requirement may apply to 
certain substances in article.  

Therefore, you should consider issuing a company 
statement for batteries, such document should clarify 
your role in the supply chain and compliance status.  

28 EU manufacturers with EU REACH registration have 
to pay for new UK registrations and are not eligible 
for grandfathering? 

EU based REACH registrants must register under UK 
REACH if they do business in the UK and are not eligible 
for grandfathering. 
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29 Does a registration have to be active by the end of 
2020 to be grandfathered into UK REACK or is it 
possible to grandfather an inactive registration 
which was active sometime between March 2017 
and the end of 2020? 

You should also consider transferring inactive 
registrations to EU27 based entity as long as these are 
not revoked by ECHA. You should obtain needed 
instruction from ECHA. 

30 Is DUIN similar to pre-registration within EU REACH? No, DUIN is different as you still need to submit inquiry to 
complete registration. 

31 In case a DUIN is done, does the inquiry still have to 
be submitted? 

Yes, after DUIN an inquiry needs to be submitted 
followed by registration. 

32 Does UK REACH apply to all non-UK countries or 
does the UK have agreements with any countries 
(ex. Switzerland or the commonwealth)? 

UK REACH will apply on the UK upon the end of the 
transition period.  

33 Is it possible for the non-UK supplier to register 
substances under UK-REACH instead of the 
importer? In this case the importer would be DU 
again? 

Yes, it is possible.  In this case the non-UK supplier must 
appoint an OR in the UK to fulfil the obligations of 
importers such as DUIN followed by full registration. In 
such cases importers would be regarded as DUs again. 

34 Can I purchase UK-REACH substances from outside 
the UK and supply them to the UK even if I am not 
the registrant? Similar to re-import to EU. 

To apply re-import case the UK-REACH registration must 
be done by a UK based manufacturer and the buyer must 
be located outside the UK who conducts business of his 
product containing same registered substance(s). The re-
import rule under UK REACH is the same as in EU REACH. 

 

If UK REACH registration belongs to a UK based OR then 
you need to ensure that volumes are covered by your 
supplier’s OR and is UK-REACH compliant, this is not a re-
import case. 

35 If the company registered a substance for imports 
from US and registration was held in the UK and 
then moved from UK to EU, after grandfathering 
what supply chain will this cover? 

Assuming  that the US company has originally appointed 
a UK based OR for EU REACH and recently transferred 
registration to EU27 based OR to conduct business with 
EU; the EU REACH registration will now exclude volumes 
previously sold to the UK. However, to do business in the 
UK the US company will need to appoint a UK based OR 
to apply for grandfathering under UK REACH and 
complete registration. This OR registration of US 
company should only cover imports into UK. 

 

 

 

 

 

END OF FILE 

CONTACT FOR FURTHER QUESTIONS 

• Mr Frederik Johanson, Partner, frederik.johanson@reachlaw.fi 

• Mr Gagan Kumar, REACHLaw India Representative at gagan.kumar@reachlaw.fi  
 
More information on our UK REACH related services can be found here.  
 
 Disclaimer 
 
The information in this document reflects the independent opinion of REACHLaw Ltd. It is not considered a 
requirement and not a comprehensive treatment of the subject matter. The information is intended for 
guidance only and whilst it is provided in utmost good faith and has been based on the best information 
available, is to be relied upon at the user’s own risk. No representations or warranties are made with regards 
to its completeness, or accuracy and no liability will be accepted by REACHLaw Ltd for damages of any nature 
whatsoever resulting from the use of reliance on the information.  
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